Llopart adapta una tècnica de llaurat del sòl per lluitar contra la sequera
El celler ja ha demostrat la “Empapadora de clots” a la pagesia del Penedès.
En un context de sequera històrica mai vista, el celler Llopart ha ideat una màquina innovadora per ajudar les vinyes a retenir tota l’aigua de pluja possible. Ha estat batejada com a “Empapadora” amb l’esperança que, quan plogui, es generin petits bassals regulars a tota la parcel·la que evitin en part que aquesta marxi cap als marges i les rieres.
Es tracta d’una acció d’urgència que es pot aplicar ràpidament. Des del final de la verema, el celler ja ha llaurat tots els seus camps de Subirats amb aquesta tècnica de l’empapat. D’aquesta manera, l’aigua retinguda dins de la parcel·la s’anirà escolant lentament terra endins deixant els primers metres de sòl empapats, sobretot si prèviament també s’ha subsolat: ha de ser la reserva d’aigua que els ceps aprofitaran al llarg de l’any.
Aquest sistema de llaurat també té l’avantatge d’evitar l’erosió del terreny ja que alenteix la circulació de l’aigua per la superfície del terreny quan es produeixen les típiques pluges torrencials mediterrànies. Pere Llopart i Llopart explica que “també evitem la pèrdua de nutrients per erosió, alentim la tendència cap a la desertització“. A la vegada, la tècnica de l’empapat és compatible amb altres tècniques que practiquen a la vinya, com ara les cobertes vegetals en fileres alternes, si la pluja ho permet. L’efecte de l’empapadora és similar a la tècnica de la línia clau (o sistema keyline) sense necessitat de redissenyar la vinya quan aquesta es planta de nou.
A partir d’una idea d’en Pere Llopart, i a còpia de soldador, han adaptat les pales d’una antiga màquina de llaurar “intercepa automàtica” per tal que acumuli la terra en quatre parets al voltant d’un clot. Dins de la passada va generant successivament aquests clots d’un metre i mig de diàmetre. Aquestes mides es poden regular tant de llargada com d’amplada, depenent de l’espai disponible entre les fileres de ceps. S’ha concebut com un kit d’adaptació d’una màquina ja existent per tal de reutilitzar una tecnologia que la pagesia ja en disposa.
La novetat ha generat molt interès a la comarca, fins el punt que el passat 3 de novembre més de 70 pagesos i pageses es van reunir al celler Llopart per tal d’observar el treball de l’empadadora en directe. També van oferir obertament tota la informació necessària de com l’havien construït per si d’altres volen seguir l’exemple.
Aquest invent penedesenc enginyat al celler Llopart es va inspirar en la tècnica de l'”aserpiado” que es practica a les àrides vinyes de Jerez. La tècnica catalana fa uns clots longitudinals (en lloc de transversals) més allargats, en forma d’embut, i menys profunds, per tal de permetre el pas posterior del tractor en el moment de fer els tractaments de la vinya.