Verema 2021

“La verema 2021 ha estat classificada com a excel·lent. El raïm té una gran concentració de precursors aromàtics i ha assolit uns nivells d’acidesa òptims, cosa que els fa idonis per a l’elaboració de llargues criances. El seu estat sanitari és òptim.”

“La collita va començar el 13 d’agost amb les varietats més primerenques i va acabar el 30 de setembre. El gruix de la verema, la que comprèn les varietats principals de la finca de can Llopart, va tenir lloc entre el 18 d’agost (data d’inici del Macabeu), el 24 i el 25 d’agost (Xarel·lo i Monastrell, respectivament) i el 14 de setembre (Parellada).”

“Ha estat un any de temperatures moderades fins a la primavera, però amb pics de calor durant l’estiu i de pluja escassa, molt inferior a les mitjanes anuals. En total s’han recollit tan sols 306mm de pluja durant tot l’any vitícola (menys de la meitat de la mitjana habitual).”

“A Llopart regulem el rendiment dels ceps mitjançant la poda d’hivern per tal de limitar la producció i aconseguir un equilibri òptim entre sucres i acidesa; aquest any cal afegir, a més, que la sequera ha provocat una baixada dels quilos de raïm d’un 35% respecte a la mitjana dels darrers anys.”

“Per la poda apliquem el mètode tradicional de Poda de Respecte, esculpint cada cep tot respectant el creixement natural de la planta i reduint la superfície del tall. La poda en verd de primavera ha estat moderada per tal de contrarestar el menor creixement foliar aeri de la vinya per la falta de pluges, evitant una sobreexposició del raïm al sol i obtenint una maduració homogènia mentre era al cep.”

“En aquesta verema hem collit una part important de les vinyes en caixes que ens permeten abocar el raïm directament a la premsa. Aquests raïms es premsen sencers, mantenint la màxima integritat del fruit, minimitzant la maceració i l’extracció, i optimitzant l’obtenció dels mostos. Utilitzem premses pneumàtiques petites de només 30 i 40Hl de capacitat i realitzem l’extracció a baixa pressió: rendiment de només el 50% per extreure les millors qualitats de cada varietat.”