Llegat Familiar

Més de 144 mesos de repós per buscar l’excel·lència

Una llarga tradició vitícola

La nostra història s’arrela a Subirats d’una manera tan profunda com ho fan els nostres ceps. Durant segles, els nostres avantpassats han treballat aquestes terres, que han estat testimoni de la dedicació familiar al conreu de la vinya i a l’elaboració de vi des del segle XIV, segons acredita un pergamí datat l’any 1385, on Bernardus Leopardi rep en herència l’actual Heretat can Llopart de Subirats.

A la dècada dels 1950, Pere Llopart Vilarós i Jacinta Llopart Baqués prenen el relleu d’aquesta tradició que vincula 26 generacions al conreu de la vinya i consoliden l’elaboració d’escumosos de qualitat, amb una ferma aposta per la viticultura respectuosa amb l’entorn natural, les llargues criances i els escumosos Brut Nature.

Amb el Llegat Familiar volem retre tribut al rigor, l’honradesa i constància amb què han treballat els nostres pares, i la passió amb què han preservat i transmès els coneixements tradicionals de tota una vida dedicada a la transformació harmoniosa del fruit de la terra.

144

MESOS
DE CRIANÇA EN RIMA

1935

ANY DE PLANTACIÓ
VINYA D'EN PAULINO

135

ANYS
ELABORANT ESCUMOSOS

26

GENERACIONS
DE VITICULTORS

Llegat Familiar

Dels anys de dedicació a les vinyes de l’Heretat Can Llopart i del coneixement elaborant escumosos de llarga criança, neix Llegat Familiar.

Llegat Familiar és un vi amb vocació eterna, l’empremta que el pas del temps ha deixat en nosaltres i en el paisatge, és la culminació de tot allò que hem après i la sublimació de la singularitat de la finca.

La profunditat del Xarel·lo

El raïm Xarel·lo pren protagonisme en aquest escumós; i ho fa de la mà de la vinya més vella de Can Llopart. Ceps plantats l’any 1935, en una única feixa al costat de la masia familiar.

Menys d’una hectàrea de ceps octogenaris, arrecerats al pendent del bosc i bressolats per la brisa mediterrània, que ens ofereixen uns raïms amb caràcter, amb molt bona concentració aromàtica i un accentuat caràcter mineral.

Sòls poc profunds, sobre roca mare calcària, desenvolupats en un paisatge de vessants obagues. Els materials geològics que donen origen a aquests sòls són margues miocenes. Són terres ben drenades, moderadament bàsiques, de textura franca-argilosa i amb un sobri nivell de matèria orgànica que acullen una gran diversitat d’insectes i fauna subterrània.

Llegat Familiar 2010

brut nature

El llegat de l’excel·lència continua…
I continua amb la nova anyada del Llopart Llegat Familiar Brut Nature 2010.
Se n’han degollat un total de 1.061 ampolles que han estat envellides amb el vi 100% Xarel·lo de la vinya del Paulino plantada el 1935, una de les més edat de la finca de Llopart.
El Llegat Familiar del 2010 promet una expressió rica, complexa i plena de matisos.

Llegat Familiar 2008

brut nature

Xarel·lo de la vinya del Paulino, collit a mà delicadament el dia 10 de setembre de 2008.

L’any 2008 va ser un any força plujós i amb temperatures suaus, fet que va donar lloc a una anyada amb molt caràcter, amb bona acidesa, òptim desenvolupament aromàtic i maduració equilibrada.

Criança en rima durant més de 13 anys. Coup de poignée realitzat diverses vegades en el transcurs de l’envelliment, per potenciar el contacte entre el vi i les mares i així millorar l’autòlisi dels llevats i la cessió dels seus trets organolèptics al vi.

Del total de 937 ampolles elaborades, el gener del 2022 se n’han desgorjat 668. Després d’aquest procés, el Llegat Familiar reposa un mínim de 6 mesos, en un subtil afinat que torna la calma al vi i afavoreix la futura expressió de la riquesa de matisos i textures que ha anat adquirint al llarg del temps. Les 269 ampolles restants continuen l’envelliment amb les seves mares a l’enoteca de la família.

Llegat Familiar 2007

brut nature

Xarel·lo de la vinya del Paulino, collit a mà delicadament el dia 15 de setembre de 2007.

L’any 2007 va ser un any sec, amb pluges concentrades a l’abril que van permetre reforçar les reserves hídriques del sòl i a les quals el cep va recórrer durant l’estiu, arribant el raïm a la verema amb un equilibri excel·lent entre l’acidesa i la dolçor.

Criança en rima durant més de 13 anys. Coup de poignée realitzat diverses vegades en el transcurs de l’envelliment, per potenciar el contacte entre el vi i les mares i així millorar l’autòlisi dels llevats i la cessió dels seus trets organolèptics al vi.

Un cop desgorjat, el Llegat reposa durant un mínim de 6 mesos, en un subtil afinat que torna la calma al vi i afavoreix la futura expressió de la riquesa de matisos i textures que ha anat adquirint al llarg del temps.

“A la vida deixem les nostres petjades a la terra que conreem i la nostra empremta en cada vi que elaborem.”