La vida secreta de les plantes és el projecte que engloba l’elaboració de vins tranquils i most del celler Llopart.
Amb aquest distintiu volem transmetre la nostra admiració cap al misteriós món de les plantes: éssers vius amb sensibilitats, estratègies i mecanismes d’adaptació al medi sofisticats i fascinants.
L’Heretat Can Llopart de Subirats, amb 100 hectàrees de vinya de muntanya i 400 hectàrees de bosc mediterrani i vegetació silvestre, conforma un equilibrat ecosistema agroforestal d’elevada biodiversitat, fet que ens ajuda a sostenir un sa i vigorós desenvolupament de les nostres vinyes en plena harmonia amb l’entorn natural.

logo LVSP

Clos dels Fòssils

Varietat Xarel·lo.
Profunditat i untuositat.
Fusió de la fruita amb les notes torrades
procedent de la fermentació en botes Allier
i un toc d’acàcia.

El Vi

L’harmònica i subtil fusió de la fermentació en bota i de la fruita
procedent de les vinyes plantades en un subsòl del Miocè amb presència de nombrosos fòssils marins.

La Vinya

Vinya del Rosendo ( 2002 ) Xarel·lo situat a la zona del Clos dels Fòssils de l’Heretat.
Terrer amb una fina capa argilenca silícia on aflora un estrat de calcària escullosa amb abundants restes de fòssils marins,
formant terrasses i pendents d’orientació nord-oest.
Producció
: 4.500 kg de raïm per ha.

El Secret

Les arrels són el “cervell” de les plantes. Les seves terminacions poden percebre més d’una dotzena de paràmetres fisicoquímics. Les arrels, a més d’ancoratges de la planta, són captadores de les matèries del terreny on es troben i alhora, acumuladores de nutrients de reserva per tal d’afrontar millor les temporades d’estrès. El cep opera com un alquimista que torna a insuflar vida als minerals procedents d’organismes fossilitzats del subsòl dels nostres terrers.

“Ceps arrelant, nodrint-se i assimilant el subsòl calcari,
sembrat de fòssils d’un mar primitiu de fa 16 milions d’anys.”

logo LVSP

Vitis

Pletòric ball de flors i fruites fresques que transporten a l’origen del vi: el raïm.
Combinació seductora de varietats que ofereixen un ampli concert aromàtic i gustatiu, de record etern.

La Vinya

Vinyes situades a la zona central de la finca, concretament la Xarel·lo de la vinya del Simón (2004)
i Muscat de la vinya de la Torrota (2001) al Clos dels Costers,
i la varietat Subirat Parent, de la vinya del Lluís (2008) al Clos del Rocallís.

El Secret

La Vitis Vinífera és una planta de la família de les Vitaceae. Ha evolucionat desenvolupant, al mateix temps, característiques dels arbustos i dels arbres fruiters. La fórmula magistral de les plantes per elaborar els seus fruits conté bàsicament aigua, sucres, àcids i centenars de compostos moleculars fixes i volàtils, recompensadors elementals per als receptors sensorials animals. En les diferents varietats de raïms podem trobar una àmplia i exuberant paleta d’aromes: florals, cítrics, tropicals, especiats i de planta aromàtica.

“Ceps capturant energia solar i elaborant essències vegetals.
Ceps afavorits per l’excepcional contrast tèrmic nocturn
de l’Heretat can Llopart de Subirats.”

logo LVSP

Carmí

Dues varietats històriques, la Sumoll i la Garnatxa, donen vida a aquest vi rosat.
De color intens i frescor delicada.

El Vi

Dues varietats històriques donen vida a un vi rosat criat en gerres de ceràmica.
De color intens i delicadament fresc en boca; recupera la imatge dels rosats del Penedès.

La Vinya

Vinyes situades al Clos dels Costers, a la zona més alta de la finca, formant terrasses i minimitzant el desnivell.
Sumoll de la vinya de l’Alzina ( 1980 ) i la Garnatxa del Clot de les Arnes (1999) i de la vinya del Silet ( 1980 )

El Secret

Els fruits carnosos són el sofisticat mitjà desenvolupat per moltes plantes per tal de dispersar millor les seves llavors. Competeixen amb altres plantes per atraure la golafreria dels animals, utilitzant-los com a transportadors i dispersadors de les llavors lluny de la planta mare, afavorint la conquesta de nous territoris. Per atraure els sentits animals, a més de sabors agradables, els ceps sintetitzen seductors pigments vegetals en la pell del raïm, sent els de la gamma roig-violeta, els antocians, els més cridaners i els que més destaquen dins l’entorn.

“Ceps pigmentant els fruits seductors.
Cromatisme harmònic amb l’exuberant entorn silvestre.
Vi afinat en gerres de fang.”

logo LVSP

L'Enigma 2

A Llopart ens hem proposat el repte
d’elaborar, cada any, un vi diferent,
sorprenent i enigmàtic, un vi que
estimuli tots els teus sentits.

El Secret

Tots els vins contenen enigmes per a desxifrar. Cada estímul sensorial que rebem en gaudir d’un vi és una proposta a submergir-nos en les característiques de les varietats dels ceps, en el perfil del terrer, en les dades climatològiques, en les pràctiques vitícoles i en els coneixements culturals i enològics que l’han fet possible. Les principals notes perceptives d’un vi són una ofrena de les plantes, el profit d’una màgica transmutació de la matèria inorgànica a fruit saborós i exquisit.

“Microvinificació efímera, fruit de l’experimentació
i el joc amb els raïms de les vinyes de muntanya
de l’Heretat Can Llopart.”

logo LVSP

L'Enigma 1

El Secret

El joc de L'Enigma 1

Respon correctament les 3 preguntes i desfés l’enigma

powered by Typeform

Les Opinions

Singular rosat de bonic i delicat color pell de ceba. Saborosa fruita blanca i sucoses nectarines. Enigmàtic punt rústic. Un joc enigmàtic a la recerca de la varietat d’aquest nou vi, que no s’ha volgut revelar expressament. Un interrogant presideix l’etiqueta. Inicialment he pensat que podria tractar-se d’un xarel·lo vermell, per la seva rusticitat. El seu punt alcohòlic, però, m’ha suggerit la possibilitat que també pugui tractar-se d’una garnatxa negra vinificada en blanc amb molt poca maceració o bé una garnatxa gris.

Ramon Francàs

Un vi que té un hastag ja em sembla una gran declaració d’intencions. I si més recorda a una gran pel·lícula com “La vida secreta de las palabras” d’Isabel Coixet encara més. Ens encanta com a consumidors la singularitat, unicitat i preciositat de les microvinificacions autèntiques. I més si venen del joc amb raïms de vinyes de muntanya de l’Heretat Can Llopart de Subirats del Penedès. Un vi vegà que ve per quedar-se encara que el seu cupatge sigui efímer i una edició limitada que el fa encara més deliciós. En especial aquest del 2019 amb 12 graus i 1950 ampolles que ens saluda a l’etiqueta amb un interrogant. I és que és veritat que cada ampolla és un full en blanc que s’omple de sensacions en quant anem buidant l’ampolla, que a la vegada l’anem reomplint de sentiments. A la copa un color d’endevinalla. És un rosat? És un blanc deixat amb contacte a les pells?  Un xarel·lo vermell? Un color pell de préssec adorable i molt instagrameable. El nas trobem aquest aroma a préssec de vinya junt a la mineralitat,  la fruita seca i una buscada oxidació, a la frescor de recollir en el punt de maduresa.

En boca és seré, ple d’energia, però ben focalitzada en la fruita blanca i el maduixot. Sensació de boca plena, fresca, com si s’hagués utilitzat àmfora amb volum alcohòlic que també es denota al nas i un final llarg pel seu amargor.

Doncs sí, no em jugo a dir quina varietat és encara que me la puc imaginar, però el resultat d’una viticultura conscient i una enologia que es alhora tan històrica i a la vegada tan apreciada avui en dia el fa un vi ideal pel #winelover #winegeek  & #winenerd

Meritxell Falgueras

Color rosat de pell de ceba, amb una boca fresca i elegant, i un final amb notes fumades, que resulta d’allò més interessant i enigmàtic!!! Res del que sembla a primer cop d’ull acaba expressant-se ni en nas ni en boca. Vi sorprenent!!!

Anna Vicens

Quan la terra explica els seus secrets.
Poc pensava que el primer enigma d’aquest vi seria el seu color, difícil de posicionar, entre un rosat de pell de ceba, un blanc de negres i un brisat en gerra de fang, sigui com sigui aquest fet ja el converteix en un vi singular que desperta interès i ganes de portar-lo a la boca i intentar esbrinar quelcom més del seu secret.

En boca, lluny d’aportar solucions, l’enigma es magnifica, on les textures terroses combinades amb una frescor de cítrics ataronjats, sumades a la seva profunditat tàctil i sensacions tànniques, fan d’aquest atrevit vi un veritable joc pels sentits, convidant a seguir sent gaudit fins a fulminar la copa, sempre en la recerca del gran enigma.

Xavi Nolla

logo LVSP

Most Flor

Most de Xarel·lo, solidari (Fundació Joan Petit Nens amb càncer).
Sense additius i 0% d’alcohol.

El Most

Líquid vegetal , essència pura del fruit de la terra.
Sinceritat de la varietat xarel·lo. El raïm en la seva puresa, esdevé most.

La Vinya

Xarel·lo de la vinya del Joan del Pep ( 2007) al Clos dels Costers.

El Projecte

Col·laborem amb la Fundació Amics Joan petit Nens amb càncer, aportant els beneficis obtinguts en el Most Flor Llopart.
Aquesta fundació té com a objectiu la recaptació de fons destinats a la investigació, suport i atenció als nens i nenes amb càncer i a les seves famílies i està vinculada a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, St. Pau, Bellvitge.

“Líquid vegetal, essència pura del fruit dels ceps.”