La vida secreta de les plantes és el projecte que engloba l’elaboració de vins tranquils, vi perlat i most del celler Llopart.
Amb aquest distintiu volem transmetre la nostra admiració cap al misteriós món de les plantes: éssers vius amb sensibilitats, estratègies i mecanismes d’adaptació al medi sofisticats i fascinants.
L’Heretat Can Llopart de Subirats, amb 100 hectàrees de vinya de muntanya i 400 hectàrees de bosc mediterrani i vegetació silvestre, conforma un equilibrat ecosistema agroforestal d’elevada biodiversitat, fet que ens ajuda a sostenir un sa i vigorós desenvolupament de les nostres vinyes en plena harmonia amb l’entorn natural.

logo LVSP

Clos dels Fòssils

Varietat Xarel·lo.
Profunditat i untuositat.
Fusió de la fruita amb les notes torrades
procedent de la fermentació en botes Allier
i un toc d’acàcia.

El Vi

L’harmònica i subtil fusió de la fermentació en bota i de la fruita
procedent de les vinyes plantades en un subsòl del Miocè amb presència de nombrosos fòssils marins.

La Vinya

Vinya del Rosendo ( 2002 ) Xarel·lo situat a la zona del Clos dels Fòssils de l’Heretat.
Terrer amb una fina capa argilenca silícia on aflora un estrat de calcària escullosa amb abundants restes de fòssils marins,
formant terrasses i pendents d’orientació nord-oest.
Producció
: 4.500 kg de raïm per ha.

El Secret

Les arrels són el “cervell” de les plantes. Les seves terminacions poden percebre més d’una dotzena de paràmetres fisicoquímics. Les arrels, a més d’ancoratges de la planta, són captadores de les matèries del terreny on es troben i alhora, acumuladores de nutrients de reserva per tal d’afrontar millor les temporades d’estrès. El cep opera com un alquimista que torna a insuflar vida als minerals procedents d’organismes fossilitzats del subsòl dels nostres terrers.

“Ceps arrelant, nodrint-se i assimilant el subsòl calcari,
sembrat de fòssils d’un mar primitiu de fa 16 milions d’anys.”

Vitis

Pletòric ball de flors i fruites fresques que transporten a l’origen del vi: el raïm.
Combinació seductora de varietats que ofereixen un ampli concert aromàtic i gustatiu, de record etern.

La Vinya

Vinyes situades a la zona central de la finca, pertanyents al Clos dels Costers i al Clos del Rocallís.
Xarel·lo de la vinya del Simón (2004).
Malvasia de Sitges, de la vinya del Lluís (2008).
Muscat de la vinya de la Torrota (2001).

El Secret

La Vitis Vinífera és una planta de la família de les Vitaceae. Ha evolucionat desenvolupant, al mateix temps, característiques dels arbustos i dels arbres fruiters. La fórmula magistral de les plantes per elaborar els seus fruits conté bàsicament aigua, sucres, àcids i centenars de compostos moleculars fixes i volàtils, recompensadors elementals per als receptors sensorials animals. En les diferents varietats de raïms podem trobar una àmplia i exuberant paleta d’aromes: florals, cítrics, tropicals, especiats i de planta aromàtica.

“Ceps capturant energia solar i elaborant essències vegetals.
Ceps afavorits per l’excepcional contrast tèrmic nocturn
de l’Heretat can Llopart de Subirats.”

logo LVSP

Carmí

Dues varietats històriques, la Sumoll i la Garnatxa, donen vida a aquest vi rosat.
De color intens i frescor delicada.

El Vi

Dues varietats històriques donen vida a un vi rosat criat en gerres de ceràmica. De color intens i delicadament fresc en boca; recupera la imatge dels rosats del Penedès.

La Vinya

Vinyes situades al Clos dels Costers, a la zona més alta de la finca, formant terrasses i minimitzant el desnivell.
Sumoll de la vinya de l’Alzina ( 1980 ) i la Garnatxa del Clot de les Arnes (1999) i de la vinya del Silet ( 1980 )

El Secret

Els fruits carnosos són el sofisticat mitjà desenvolupat per moltes plantes per tal de dispersar millor les seves llavors. Competeixen amb altres plantes per atraure la golafreria dels animals, utilitzant-los com a transportadors i dispersadors de les llavors lluny de la planta mare, afavorint la conquesta de nous territoris. Per atraure els sentits animals, a més de sabors agradables, els ceps sintetitzen seductors pigments vegetals en la pell del raïm, sent els de la gamma roig-violeta, els antocians, els més cridaners i els que més destaquen dins l’entorn.

“Ceps pigmentant els fruits seductors.
Cromatisme harmònic amb l’exuberant entorn silvestre.
Vi afinat en gerres de fang.”

logo LVSP

Vi·brant

Vi rosat de Xarel·lo Vermell, de delicada bombolla natural.

El Vi

El Vi·brant és un vi perlat natural rosat de xarel·lo vermell elaborat amb una única fermentació acabada en ampolla, que genera unes subtils bombolles de forma natural i endògena. Fermentació amb llevats indígenes prèviament seleccionats.

Vi de mínima intervenció, sense sulfits afegits. 

La Vinya

Vinyes SobrecamíEntrada i Barraca; formades en vas, situades al Clos dels Costers (375msnm).

Terrer desenvolupat en un paisatge de vessants obagues. Els materials geològics que donen origen a aquests sòls són margues miocenes. Moderadament profunds, ben drenats, moderadament bàsics i de textures mitjanes (franca-argilosa). Evolucionats, presenten gran activitat de fauna, amb nivell de matèria orgànica moderat. Producció: un promig de 4.000 kg de raïm per ha.

El Secret

Els nostres ceps són hàbitat i reservori dels llevats indígenes que acompanyaran el madurar del fruit, a l’espera del moment en què, aprofitant l’energia ensucrada del most, faran d’alquimistes de nous beuratges amb esperit vibrant.

logo LVSP

L'Enigma 3

A Llopart ens hem proposat el repte
d’elaborar, cada any, un vi diferent,
sorprenent i enigmàtic, un vi que
estimuli tots els teus sentits.

El Secret

Tots els vins contenen enigmes per a desxifrar. Cada estímul sensorial que rebem en gaudir d’un vi és una proposta a submergir-nos en les característiques de les varietats dels ceps, en el perfil del terrer, en les dades climatològiques, en les pràctiques vitícoles i en els coneixements culturals i enològics que l’han fet possible. Les principals notes perceptives d’un vi són una ofrena de les plantes, el profit d’una màgica transmutació de la matèria inorgànica a fruit saborós i exquisit.

“Microvinificació efímera, fruit de l’experimentació
i el joc amb els raïms de les vinyes de muntanya
de l’Heretat Can Llopart.”

El joc de L'Enigma3

Respon correctament les 3 preguntes i desfés l’enigma

El joc de L'Enigma 3

1.

Amb quina varietat està fet?

2.

Quin tipus d’elaboració hem seguit?

3.

Quina criança ha fet?

Les Opinions de L'Enigma3

Cada anyada és diferent: la pluja, el vent, la sequera… Sembla que la manera com és un vi sigui decisió de la mà de l’home, però al cap i a la fi, és, sobretot, resultat de la saviesa del cep.
L’Enigma 3 ens presenta aquesta varietat blanca, d’alçada. És poc alcohòlic, cosa que s’agraeix. A la copa, esperem una mica fins que el vi “desperta” i ens mostra un ventall de pètals de flors, herbes aromàtiques, plantes de la Mediterrània, tocs cítrics. En boca tenim una textura i un recorregut. Compacte i fluent, amb un final amarg, sec i cruixent. Un vi que és símbol que és sinònim d’una manera de fer. Una delícia.

Lluís Kao (sommelier del Restaurant Shanghai, a Barcelona)

L’Enigma 3 és un vi d’esperit molt mediterrani: hi destaquen les notes que recorden el sotabosc, les plantes aromàtiques, un punt balsàmic d’eucaliptus… tot d’elements que ens fan pensar en les vinyes de muntanya de Llopart, i en la brisa del mar. En boca mostra una bona acidesa, que el fa molt fresc.

Imma Monclús i Juani Piñana (Sommeliers de Licors Monclús, a Tortosa, i Can Piñana, a l’Ampolla)

Gran repte aquest nou enigma que ens presenta l’equip de Llopart.
D’entrada, aquest vi se’ns mostra amb molta llum. Ens transporta a la calor mediterrània amb aquestes aromes de cítrics madurs, embolcallats amb unes herbes dolces i un fons de melissa que ens deixa la boca molt fresca.
Definitivament, tenim un vi amb caràcter 100% mediterrani, sincer i expressiu. Ideal per gaudir-ne amb plats frescos i desenfadats.

Gregori Albareda (Sommelier de la botiga especialitzada Vinícia, a Lleida)

L’Enigma3 es vesteix d’un color groc pàl·lid molt brillant. Ens ofereix aromes a fruita blanca madura combinades amb notes cítriques i tocs florals. En boca s’expressa des de la lleugeresa amb una textura molt agradable i una estimulant acidesa com a eix vertebrador, que sosté el vi de principi a fi i que et convida a seguir bevent. En definitiva, un vi blanc honest, pur i refrescant, on menys és més i que degut a la seva finesa i alcohol contingut, connecta amb una de les varietats que són símbol de la identitat de les vinyes de muntanya de Can Llopart de Subirats.

Rafel Sabadí (Sommelier del bar de vins Uain Concept, a l’Escala)
logo LVSP

L'Enigma 2

El Secret

El joc de L'Enigma2

Respon correctament les 3 preguntes i desfés l’enigma

El joc de L'Enigma 2

1.

Amb quina varietat està fet?

2.

Quin tipus d’elaboració hem seguit?

3.

Quina criança ha fet?

Les Opinions de L'Enigma2

Alegre, floral i un punt especiat, el color violaci reforça la impressió de joventut. No s’ha cercat extracció ni maduresa, sinó buscar el perfil més natural d’una viticultura d’exposició fresca que busca la convivència amb el bosc i les herbes mediterrànies. Endevinar la varietat té el seu què. Dotze graus és poc perquè es puguin expressar la garnatxa i la monastrell, i la sumoll, que és cap on ens duria l’alta acidesa, sol ser habitualment més tànnica i rústica. Qui sap; potser entren en joc els secrets del moment de la collita i el maneig del raïm. El que sí que hi és, de totes totes, és la marca d’un espai fresc i silvestre.

Amaya Cervera

Aquest nou Enigma desvela en primer lloc un brillant color cirera amb tonalitat violeta. Les seves aromes de llaminadura de maduixa, violetes i un fons d’herba seca mediterrània ens donen unes pistes que es confirmen en el seu pas per boca; frescor, lleugeresa, fruita llaminera! El seu origen mediterrani es confirma per la seva acidesa, però recorda a zones de clima més fresc per la seva textura en boca, el seu alcohol moderat i les ganes de seguir-ne descobrint els matisos amb una copa més. Potser una varietat mediterrània amb una vinificació un punt atrevida pel Penedès?  És, definitivament, un vi de primavera i estiu, alegre, per a qualsevol moment del dia.

Audrey Doré

El primer tast d’aquest Enigma2 entra com un d’aquells amics discrets que ens van presentar un dia llunyà i que ja mai no ens ha abandonat. Suau, tranquil, se’ns enfila per la llengua a poc a poc, com si colonitzés un terròs de sucre, fins fer-se l’amo de la nostra boca. És un amic dels que sempre ve de gust veure perquè saps que no toca el dos. Un enigma amb solució de continuïtat.

Màrius Serra

logo LVSP

L'Enigma 1

El Secret

El joc de L'Enigma 1

Respon correctament les 3 preguntes i desfés l’enigma

powered by Typeform

Les Opinions

Singular rosat de bonic i delicat color pell de ceba. Saborosa fruita blanca i sucoses nectarines. Enigmàtic punt rústic. Un joc enigmàtic a la recerca de la varietat d’aquest nou vi, que no s’ha volgut revelar expressament. Un interrogant presideix l’etiqueta. Inicialment he pensat que podria tractar-se d’un xarel·lo vermell, per la seva rusticitat. El seu punt alcohòlic, però, m’ha suggerit la possibilitat que també pugui tractar-se d’una garnatxa negra vinificada en blanc amb molt poca maceració o bé una garnatxa gris.

Ramon Francàs

Un vi que té un hastag ja em sembla una gran declaració d’intencions. I si més recorda a una gran pel·lícula com “La vida secreta de las palabras” d’Isabel Coixet encara més. Ens encanta com a consumidors la singularitat, unicitat i preciositat de les microvinificacions autèntiques. I més si venen del joc amb raïms de vinyes de muntanya de l’Heretat Can Llopart de Subirats del Penedès. Un vi vegà que ve per quedar-se encara que el seu cupatge sigui efímer i una edició limitada que el fa encara més deliciós. En especial aquest del 2019 amb 12 graus i 1950 ampolles que ens saluda a l’etiqueta amb un interrogant. I és que és veritat que cada ampolla és un full en blanc que s’omple de sensacions en quant anem buidant l’ampolla, que a la vegada l’anem reomplint de sentiments. A la copa un color d’endevinalla. És un rosat? És un blanc deixat amb contacte a les pells?  Un xarel·lo vermell? Un color pell de préssec adorable i molt instagrameable. El nas trobem aquest aroma a préssec de vinya junt a la mineralitat,  la fruita seca i una buscada oxidació, a la frescor de recollir en el punt de maduresa.

En boca és seré, ple d’energia, però ben focalitzada en la fruita blanca i el maduixot. Sensació de boca plena, fresca, com si s’hagués utilitzat àmfora amb volum alcohòlic que també es denota al nas i un final llarg pel seu amargor.

Doncs sí, no em jugo a dir quina varietat és encara que me la puc imaginar, però el resultat d’una viticultura conscient i una enologia que es alhora tan històrica i a la vegada tan apreciada avui en dia el fa un vi ideal pel #winelover #winegeek  & #winenerd

Meritxell Falgueras

Color rosat de pell de ceba, amb una boca fresca i elegant, i un final amb notes fumades, que resulta d’allò més interessant i enigmàtic!!! Res del que sembla a primer cop d’ull acaba expressant-se ni en nas ni en boca. Vi sorprenent!!!

Anna Vicens

Quan la terra explica els seus secrets.
Poc pensava que el primer enigma d’aquest vi seria el seu color, difícil de posicionar, entre un rosat de pell de ceba, un blanc de negres i un brisat en gerra de fang, sigui com sigui aquest fet ja el converteix en un vi singular que desperta interès i ganes de portar-lo a la boca i intentar esbrinar quelcom més del seu secret.

En boca, lluny d’aportar solucions, l’enigma es magnifica, on les textures terroses combinades amb una frescor de cítrics ataronjats, sumades a la seva profunditat tàctil i sensacions tànniques, fan d’aquest atrevit vi un veritable joc pels sentits, convidant a seguir sent gaudit fins a fulminar la copa, sempre en la recerca del gran enigma.

Xavi Nolla

logo LVSP

Most Flor

Most de Xarel·lo, solidari (Fundació Joan Petit Nens amb càncer).
Sense additius i 0% d’alcohol.

El Most

Líquid vegetal , essència pura del fruit de la terra.
Sinceritat de la varietat xarel·lo. El raïm en la seva puresa, esdevé most.

La Vinya

Xarel·lo de la vinya del Joan del Pep ( 2007) al Clos dels Costers.

El Projecte

Col·laborem amb la Fundació Amics Joan petit Nens amb càncer, aportant els beneficis obtinguts en el Most Flor Llopart.
Aquesta fundació té com a objectiu la recaptació de fons destinats a la investigació, suport i atenció als nens i nenes amb càncer i a les seves famílies i està vinculada a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, St. Pau, Bellvitge.

“Líquid vegetal, essència pura del fruit dels ceps.”