Verema 2022
Verema primerenca
“La collita va començar el 4 d’agost amb les varietats més primerenques i va acabar el 19 de setembre. El gruix de la verema, la que comprèn les varietats principals de la finca de can Llopart, va tenir lloc entre el 12 d’agost (data d’inici del Macabeu), el 20 i el 30 d’agost (Xarel·lo i Monestrell, respectivament) i el 9 de setembre (Parellada). Es tracta de la verema més primerenca de la finca de Can Llopart des que tenim registres, avançada uns deu dies respecte a la mitjana d’anys anteriors degut a la sequera i les altes temperatures.”
Un raïm d’una sanitat i concentració excel·lent
Ha estat una anyada de pluges molt escasses, ha plogut menys encara que l’any passat. Amb tot, l’altitud de les nostres vinyes de muntanya, rodejades de bosc Mediterrani, proporciona un contrast tèrmic entre el dia i la nit que és òptim perquè el raïm hagi arribat al moment de la collita amb el nivell de maduració que busquem. El rendiment de les vinyes ha estat menor a la mitjana dels darrers anys, molt similar a l’any passat. Recordarem la verema 2022 com una verema avançada i curta, però calmada, i que ens ha permès obtenir un raïm en un estat sanitari perfecte i de molta concentració.
El ritme esglaonat de les maduracions
Collim a mà, amb molta cura, fent una selecció directa del raïm a cada vinya. De les principals varietats de la finca, la primera a assolir el grau desitjat de maduresa va ser, com és habitual, la macabeu, que enguany presentava una mida del gra més petit, però d’una qualitat excel·lent. La xarel·lo, d’altra banda, va mostrar-nos un any més la seva cara més resilient, amb molta capacitat de resistència i adaptació a condicions climatològiques extremes. Vam collir-ne uns raïms esplèndids.
Un mosaic de varietats de raïm
La darrera de les varietats principals, la montònega, la parellada d’alçada, també va arribar al moment de collita després d’algunes petites pluges molt agraïdes en les vinyes de la zona de més alçada de la finca.
Tot seguit vam collir les varietats negres, monestrell, garnatxa i sumoll, les protagonistes dels nostres rosats, així com les tres petites vinyes de xarel·lo vermell, interessant variació del xarel·lo, de pell rosada.
A la vinya i al celler
La verema s’allarga més d’un mes, a can Llopart, un mes d’intensitat tant a la vinya com al celler. La collita comença a l’albada, per evitar les hores de màxima insolació i preservar al màxim la frescor del raïm. Al mateix temps que a la vinya els collidors omplen manualment els cistells, les caixes i els remolcs, al celler, l’equip s’encarrega de rebre, premsar, analitzar i classificar per preparar els mostos i acompanyar les fermentacions. Premsem el raïm sencer: aquest s’aboca íntegre a premsa, sense passar per la desrapadora. Això ens permet aconseguir uns mostos d’una qualitat òptima, mantenint la màxima integritat del fruit, minimitzant-ne la maceració i l’extracció.
Microvinificacions i elaboracions singulars
Per tal d’aprofundir en les característiques de cada varietat, però també en la singularitat de les diferents vinyes que configuren l’Heretat Can Llopart, duem a terme microvinificacions de 500, o de 1000 litres, n’afinem alguns en gerres de ceràmica, o n’envellim uns altres en bótes de roure i acàcia. Alguns esdevindran vins base per escumós, d’altres començaran la fermentació al tanc d’acer inoxidable i l’acabaran a l’ampolla,… Des del moment mateix de la collita, cada raïm emprèn un viatge singular… fins la copa final.