Verema 2020

Març

Les vinyes estan començant a brotar. El color torna al paisatge, tímid primer, amagant aquella exuberància brillant i verda que vindrà més tard. Ja se sent a parlar amb preocupació d’allò que haurà de posar cap per avall tot aquest any.”

Abril

“Ja fa dues setmanes que ens mirem les vinyes no de tan a prop de com seria habitual en aquesta època. Tot i això, l’equip de vinya i la família continuem fent-ne el seguiment; tot fa pensar que serà un any de molt bon rendiment, i ara no podem descuidar-la! Però plou amb intensitat: recollim 186 litres en pocs dies. Serà la quantitat més elevada de tot l’any vitícola, i desencadenarà focus de míldiu a tota la comarca.”

Maig

“Seguim amb pluges que no ens deixen treure l’ull de la vinya. Intensifiquem la poda en verd per afavorir la ventilació i reduir la humitat. Tot l’equip s’hi involucra: companys d’exportació, de comercial, d’enoturisme… tothom hi posa les seves mans per aconseguir que el raïm, ara encara petit i en el seu estadi inicial, arribi perfecte a la verema.”

Juny

“La primavera no ens ha deixat descansar, ja que les vinyes ecològiques, com les de l’Heretat familiar de Can Llopart, són les que més cura han necessitat aquests mesos. En aquest sentit, l’alçada de les vinyes de muntanya i la inclinació de les terrasses són claus perquè el raïm estigui més protegit. L’experiència i rusticitat dels nostres ceps, que compten amb una mitjana d’edat de 45 anys (i que en algunes vinyes arriba als més de 85, amb rendiments limitadíssims) també juga al nostre favor; són un exemple de resiliència. “

Juliol

“Ens acostem a la verema, algunes varietats verolen i ens ofereixen un calidoscopi de colors cada cop més intensos. Per contrastar, aquest mes no cau ni una gota d’aigua; el sol ja escalfa fort i accelera la maduració.”

Agost

“El dia 20 d’agost és el dia D de les primeres vinyes de Macabeu. La verema manual que duem a terme és clau per a fer la selecció dels millors fruits. Aquest primer dia ja serà una mostra de com serà la collita d’enguany: els rendiments són més baixos, de fins un 30%, però la qualitat del raïm és molt bona. “

Setembre

“Engeguem nou mes amb el Xarel·lo, la varietat històrica de la nostra comarca i protagonista del nostre mosaic vitícola; i cap a la segona setmana comencem a recollir la Parellada també, i el Monestrell. Aquest any collim tot el raïm en caixes, que abocarem directament a la premsa i premsarem sencer, de forma suau mantenint així la màxima integritat del fruit, disminuint la maceració i l’extracció.”

Octubre

“Dediquem les darreres setmanes de la verema a les varietats negres i rosades que destinarem als vins tranquils: Garnatxa, Sumoll, Xarel·lo Vermell. És una molt bona anyada per als vins; de les microvinificacions que fem de cada varietat n’estan sorgint vins de molt bona estructura, aroma i potencial. Alguns dels vins base també han començat a marcar el seu propi camí; ara és el moment de tastar-los, descobrir el potencial de cadascun i de decidir els cupatges que caracteritzaran el perfil distintiu de cada vi escumós.”