Matthew Tree estrena les Tertúlies als cellers a Llopart
L’escriptor va presentar el seu llibre “No sóc racista, però…” en una conversa amb el periodista Josep M. Soler
El 7 de juliol al vespre Llopart va acollir la presentació del llibre de Matthew Tree “No sóc racista, però…”, en el marc de les Tertúlies als cellers d’enguany. L’escriptor va conversar amb Josep M. Soler, periodista de Ràdio Vilafranca als jardins del celler de Subirats, en la primera de les quatre tertúlies literàries que ha organitzat la llibreria La Cultural, en col·laboració amb el Vinseum, la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès, Penedès Televisió i Ràdio Vilafranca.
No sóc racista, però… (Destino, 2021) no és un tractat sobre aquesta xacra cultural i social que és el racisme sinó un assaig que ofereix les claus per detectar-lo en les formes d’expressió més quotidianes i banals, és a dir, en aquells llocs comuns que estan incrustats en el dia a dia de les relacions humanes. D’aquí ve que el llibre porti com a subtítol Un manual per a les persones de pell pàl·lida. Per a Matthew Tree (Londres, 1958), el racisme és una idea anacrònica fonamentada en creences pseudocientífiques que es remunten al segle XIX i que atribueixen una superioritat del tot fictícia als individus de raça blanca enfront de la resta d’humans. Tree, que ha tractat la qüestió a llibres com ara De fora vingueren (2009) i Negre de merda (2010), considera el racisme com la més perillosa de les discriminacions a causa de la seva naturalesa violenta. Amb tot, està convençut que, tot plegat, es cura amb el tracte humà.
La tertúlia va cloure amb una copa del vi blanc Vitis i el Corpinnat Rosé Brut, junt amb una degustació de formatges gentilesa de Xerigots. La conversa es pot recuperar en el següent enllaç: https://www.rtvvilafranca.cat/programa/tertulies-destiu-als-cellers/f/209055-202128/
Podeu veure la notícia que en va fer RTVV aquí: https://www.rtvvilafranca.cat/2021/07/matthew-tree-ha-iniciat-el-cicle-de-tertulies-literaries-als-cellers/
Els organitzadors consideren que parlar de literatura en plena natura pot ajudar a fer més plaent el retorn a la normalitat que s’albira en els moments actuals, alhora que serveix per renovar el vincle entre el món dels llibres i la vitivinicultura, entre la cultura i una de les principals activitats econòmiques del Penedès.